Yrtit

Säilytyspaikka ja lämpötila 

Ruukussa kasvavat yrtit säilytetään aina huoneenlämmössä. Leikatut yritit säilytetään puolestaan jääkaapissa.  Ne voi kääriä kosteaan pyyhkeeseen tai talouspaperiin ja säilyttää muovipussissa tai ilmatiiviissä rasiassa. 

Varsinkin pehmeälehtiset yrtit kuten basillika, sitruunamelissa ja korianteri ovat herkkiä kylmälle, joten nämä yrtit kannattaa suojata jo kauppamatkan aikana kylmältä.  

 

Säilyvyys 

Yrtit kannattaa käyttää mieluiten muutaman päivän sisällä, eivätkä varsinkaan leikatut yrtit säily juurikaan tätä pidempään.  Ruukkuyrteistä erityisesti tilli nahistuu nopeasti. Kovalehtiset yrtit kuten rosmariini, oregano ja persilija säilyvät selvästi pidempään.  

Säilyvyyttä voi parantaa vaihtamalla pienissä ruukuissa myytävät yrtit isompaan ruukkuun, jolloin juurille jää enemmän tilaa. Yrtit kannattaa kastella  heti kotona, etteivät niiden juuret pääse kuivumaan. Myös yrttien aktiivinen käyttö eli versojen leikkaaminen tuuheuttaa ja vauhdittaa yrttien kasvua. 

 
Image: