Säilytyspaikka ja lämpötila:
Leipä tulee säilyttää huoneenlämmössä, jotta se säilyisi mahdollisimman pitkään. Leipää ei siis kannata säilyttää jääkaapissa, sillä siellä se vanhenee nopeammin.
Muovipussissa myyty leipä kannattaa säilyttää muovipussissa. Paperipussissa leivän kovettuu nopeasti, mutta paperipussissa myytyä leipää ei kannata siirtää muovipussiin, sillä leivän rapeus kärsii muovipussin kosteudesta.
Säilyvyys
Pakastaminen on hyvä tapa lisätä leivän käyttöikää. Pakastettaessa leivän rakenne, ravintoarvo ja ulkonäkö pysyvät lähes muuttumattomina. Leivän voi pakastaa omassa pakkauspussissaan, mikäli se on muovinen.
Leivän pahin vihollinen on kosteus. Jos leipä uhkaa vanheta sen kannattaa mieluummin antaa kuivua kuin homehtua. Kuivan leivän voi aina kierrättää takaisin johonkin ruokaan.
Ruisleivät ja ruista sisältävät maustelimput ja ruista sisältävät hapanleivät säilyvät parhaiten. Vehnä- ja sekaleipiä ei varsinaisesti ole tarkoitettu säilytettäväksi, vaan ne pitäisi syödä niin pian kuin mahdollista.
Pakastimessa leipä säilyy enimmillään kaksi – kolme kuukautta.
Lähteet: Leipätiedotus, Fazer
Image: