Ruokahävikin vähentäminen ja kierrätyksen tehostaminen ovat kaupan arkea. Hävikkiä hallitaan ensisijaisesti toimivilla ennuste- ja tilausjärjestelmillä, tehokkaalla logistiikalla ja valikoimanhallinnalla. Myös ammattitaitoisella henkilökunnalla, vapailla aukioloajoilla ja ruoka-apuyhteistyöllä on suuri merkitys. Tuotteita voidaan myös myydä alennetuilla hinnoilla parasta ennen -merkinnän tai viimeinen käyttöpäivä -päiväyksen lähestyessä.
Ennustavien tilausjärjestelmien käyttö on kehittynyt huomattavasti viime vuosina. Pisimmälle kehitettyjä malleja sovelletaan hävikin kannalta vaativimpiin tuoteryhmiin, kuten leipä, kasvikset, einekset, kala sekä liha- ja maitotuotteet.
Ruokahävikkiä luovutetaan eteenpäin jätehierarkian periaatteita noudattaen
Ruokahävikin käsittelyssä kaupan ala noudattaa jätehierarkian periaatteita. Ensisijaisesti myymättä jääneet elintarvikkeet ohjataan ihmisravinnoksi hyväntekeväisyyteen. Se osa, mitä hyväntekeväisyysjärjestöt eivät pysty ottamaan vastaan, voidaan hyödyntää eläinrehun raaka-aineena tai toissijaisesti energiantuotannossa bioetanolin tai biokaasun raaka-aineena. Suomessa ei toimiteta ruokajätettä kaupoista lainkaan kaatopaikoille.
Lisätietoa ruokahävikin hallinnasta kaupoissa Päivitäistavarakauppa ry:n sivuilta >>