Jos perunoita tuli keitettyä reilusti, tässä muutama vinkki käyttää ne huomisen herkuiksi:
- Pyttipannu on aina herkullista, pilko sekaan sipulia ja nakkeja tai muuta lihaa ja ruskista pannulla.
- Kylmä peruna sopii salaatinpohjaksi esim. perunasalaattiin, lisää sipuli ja suolakurkku sekä kermaviilikastike
- Kylmä peruna käy suoraan viipaleina leivän päälle, anjovista tai silliä lisäämällä saat erityisherkun
- Myös munakkaassa peruna on ruokaisa lisä
- Suikaloi ja ruskista perunat rypsiöljyssä pannulla, lisää ripaus suolaa tai muita mausteita, saat kotona tehdyt "ranskalaiset perunat"
- Maalaishyytelöstä tulee mikrossa nopea kastike ylijääneille perunoille
- Perunamuussin tähteistä valmistuu helposti maukas perunasoselaatikko: lisää maitoa, ruskistettua jauhelihaa ja mausteita maun mukaan. Kuumenna mikrossa.
Perunaruudut
2½ dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
3 keitettyä, raastettua perunaa
3 rkl öljyä
2 dl ohrajauhoja
4½ dl hiivaleipäjauhoja
Murenna hiiva lämpimään veteen, lisää suola, raastetut perunat ja öljy. Alusta jauhot joukkoon. Anna taikinan kohota. Taputtele taikina tasaiseksi levyksi leivinpaperille pellille ja jaa se ruuduiksi. Anna kohota ja paista 225 asteessa kauniin ruskeaksi, noin 25 minuuttia.
Perunatorttu
150 g margariinia tai voita
1 ½ dl sokeria
2 munaa
noin 250 g keitettyä perunaa
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
väliin: puolukkahilloa
pinnalle: vatkautuvaa vaniljakastiketta, puolukoita
Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää raastettu peruna. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää taikinaan. Kaada taikina voideltuun matalaan piirakkavuokaan ja paista uunin alaosassa 175 asteessa 30-40 minuuttia.
Leikkaa kypsä torttu kahtia ja täytä hillolla. Jos haluat tortusta juhlavamman, levitä tortun päälle vatkattua vaniljakastiketta ja koristele kokonaisilla puolukoilla.
Perunarieska
2½ dl perunasosetta
1 muna
2½ dl ohrajauhoja
(suolaa)
Sekoita ainekset kulhossa. Leivo leivinpaperille ohuita rieskoja. Pistele rieskat haarukalla ja paista heti 250 asteessa noin 15 minuuttia. Nauti lämpimänä voin kera!
Reseptit: pirkka.fi, Penninvenyttäjän keittokirja (Marttaliitto) ja fiksut kotikokit.