Kuivahtaneista leipätuotteista on moneksi!
- Vaalean leivän voi kuivattaa korpuksi ja rouhia korppujauhoksi.
- Kuivuneesta leivästä saa myös erinomaisia krutonkeja keittoja ja salaatteja piristämään. Köyhät ritarit on hävikkiklassikko! Katso ohje tästä >>
- Jos päivän vanha pulla tuntuu kuivahkolta, pirskota maitotippoja sen päälle ja lämmitä lyhyen aikaa miedolla lämmöllä mikroaaltouunissa - laiskiaispulla on valmis.
- Myös kuivahtaneelle leivälle voit pirskottaa muutaman vesitipan ja panna palan vähäksi aikaa mikroaaltouuniin miedolle lämmölle. Ruisleivälle toimii kaikkein lyhin, miedoin lämpö.
Köyhät ritarit - kuivahtaneen leivän pelastaja
Kreikkalainen ranskanleipä
Kuivahtaneen vaalean leivän kunniallinen loppu. Tarjoa vaikka välipalana tai brunssilla. Maustamaton jogurtti leivän päällä kruunaa nautinnon.
2 annosta:
2 (pientä) kanamunaa
1,5 dl maitoa
ripaus jauhettua kanelia
ripaus jauhettua kardemummaa
ripaus jauhettua muskottipähkinää
ripaus jauhettua neilikkaa
2 palaa kuivunutta vaaleaa leipää
25 g voita
½ dl juoksevaa hunajaa
Lämmitä maito. Sekoita lämpimään maitoon munat ja makusi mukaiset mausteet. Jos joku mausteista puuttuu, ei haittaa. Aseta kolmioiksi leikatut leipäpalat matalaan kulhoon ja kaada maitoseos päälle. Anna imeytyä noin 5 minuuttia.
Lämmitä (teflon)pannu ja lisää voi. Anna voin kiehahtaa ja lisää leipäpalat. Kypsennä leivät kauniin kullanruskeiksi kuumalla pannulla noin minuutin ajan/puoli. Valuta päälle hunajaa ja tarjoa heti.
Valkosipulikastike
Ainekset:
3–5 valkosipulinkynttä
7–8 viipaletta paahto- tai ranskanleipää
½ tl suolaa
3 rkl valkoviinietikkaa
1½ dl öljyä
Kuori valkosipulinkynnet ja hiero ne huhmareessa massaksi. Poista leivästä kuoret ja pane leivänsisukset likoamaan kylmään veteen. Kun leipä on pehmeää, puserra vesi tarkoin pois ja pane leipä, suola ja valkosipulitahna monitoimikoneeseen (tai kulhoon ja käytä sähkövatkainta). Lisää koneen käydessä viinietikka ja sekoita massa tasaiseksi. Kaada koneen käydessä öljy hitaasti joukkoon. Anna öljyn aina välillä imeytyä leipään. Valmis kastike on tasaista ja kermamaista. Sitä voi ohentaa vedellä. Tarjoa kalan, lihan tai vihannesten kastikkeena.
Pullavanukas
Liota pullan tai ranskanleivän paloja munamaidossa. Voitele paistovuoka voilla tai margariinilla. Lado siihen vuorotellen seosta ja hilloa. Paista kauniin ruskeaksi 150 asteessa noin 40-45 min. Tarjoa heti vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.
Tallimestarin jälkiruoka
Kuivettuneen ruisleivän murusia ruskistetaan ruokaöljyssä paistinpannulla kauniin ruskeiksi. Murusia pannaan vuorotellen omenahillon kanssa astiaan. Nautitaan heti vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.
Pappilan hätävara
Pappilan hätävara syntyy pikkuleipien ja kakkujen murusista. Kostuta niitä tarpeen mukaan tilkalla maitoa tai mehua. Lado astiaan vuorotellen kerros murusia, puolukkahilloa ja ohuelti kermavaahtoa. Puolet kermavaahdosta voi korvata kevytrahkalla.
Lähteet: lovefoodhatewaste.com, kotikokki.net, Penninvenyttäjän keittokirja (Marttaliitto) ja fiksut kotikokit.