Liha ja kala

Säilytyspaikka ja lämpötila 

Liha säilyy parhaiten alle +4°C -asteessa eli jääkaapin kylmimmässä osassa – mieluiten suljetussa pakkauksessa tai omassa rasiassaan. Lihan voi myös pakastaa. 

Kala säilytetään kylmässä (lähellä nollaa astetta)   

Säilyvyys 

Lihatiskiltä ostettu tuore liha kannattaa käyttää mahdollisimman pian, viimeistään 2–3 päivän sisällä, tai pakastaa se heti. Palvelutiskiltä ostettu jauheliha on kypsennettävä jo ostopäivänä.  

Pakatut lihat ja lihavalmisteet sen sijaan säilyvät avaamattomina pakkaukseen merkittyyn viimeiseen käyttöpäivään asti, kunhan säilytät lihan tarpeeksi viileässä ja valolta suojattuna. Voit myös kypsentää lihan saman tien myöhempää käyttöä varten, mutta kypsennettynäkin se tulee säilyttää jääkappilämpötilassa. Pakastimessa liha säilyy kolmisen kuukautta, vähärasvainen liha pidempäänkin. Edellyttäen että liha on pakastettu tuoreena. Kala säilyy oikein säilytettynä fileinä kolmesta neljään päivään. Kotona jääkaapissa kala säilyy puolet lyhyemmän ajan kuin kaupan kalatiskissä. Kylmäketju ja säilytyslämpötila vaikuttavat oleellisesti kalan säilyvyyteen. 

 

Lähteet: Hk, Pro Kala 

Image: